Tommie Cau delar med sig av sin syn på det flexibla arbetslivet

Published on : 2022-11-29
  • Organisationskonsulten och författaren Tommie Cau: “Företagskultur är summan av beteenden, oavsett om vi jobbar hybrid, digitalt eller på ett kontor”

    Den fysiska arbetsplatsens roll och värde är i förändring. Omställningen mot ett mer uppkopplat och flexibelt arbetsliv har påskyndats – men var kommer det landa i  slutändan? Och vilken plats kommer individerna att ha i det nya, flexibla arbetslivet? Sodexo har intervjuat Tommie Cau, organisationskonsult och författare till boken State of Mind at Work om hans syn på det flexibla arbetslivet 2030.

    Johanna Langer och Tommie Cau under IFMA Nordic Workplace 2022 den 25 oktober..
    Johanna Langer, marknadschef på Sodexo och Tommie Cau, organisationskonsult och
    författare till boken State of Mind at Work på IFMA Nordic Workplace 2022 den 25 oktober. 
     

    Vilken är den största utmaningen företag har framöver?

    – Aldrig förr har det varit så viktigt att förstå framtidens arbetsliv som nu. Den största utmaningen jag ser är att företag behöver göra sin hemläxa kopplat till hur arbetslivet kommer att se ut framöver. Det tar tid att förändra befintliga strukturer – vad är det vi har lärt oss under pandemin? Vad är det för arbetsplatser som faktiskt kommer generera det värdet som vi behöver få ut av vår verksamhet och som gör våra medarbetare till sina bästa jag? Det är nog den största utmaningen.

    Läxan du nämner, vad består den av?

    – Det handlar mycket om att förstå de förändringsvågor och skiften som har skett under arbetslivet de senaste åren, både innan pandemin, men framför allt som katalyserades under pandemin som följd till påtvingat hemarbete. Med stora skiften tänker jag till exempel på den kraftigt ökade digitaliseringen, på kompetensskiftet många står inför och hur kunskapsarbete blir mer platsoberoende. Detta driver ju på både distansarbete, gigekonomin och ett värderingsskifte på arbetsmarknaden som påverkar alla företag.

    Vad bör enskilda medarbetare tänka på inför det flexibla arbetslivet 2030?

    – Det är att förbereda sig och sina kompetenser för det arbetslivet som vi kommer ha då. Det tar tid att utvecklas och förbereda sig. Det handlar om att förstå vilka kompetenser som kommer efterfrågas i högre grad. Det är framför allt de mjuka värdena som kommer bli viktigare: självledarskap, lärande och mental flexibilitet, det vill säga en hög förmåga att kunna anpassa sig mellan olika lägen och situationer. Men också att kunna bygga relationer och kommunikation oavsett hur vi jobbar. Sådana saker blir mycket viktigare i ett flexibelt arbetsliv. Vi kommer vara mycket mer självledande år 2030. Då behöver vi lära känna oss själva mycket mer.

    Hur bygger man företagskultur när många arbetar hemifrån?

    – Helt enkelt genom att anpassa sättet att bygga kultur på till nya kanaler och nya typer av aktiviteter. Tidigare har vi kunnat bygga kultur per automatik för att alla har kommit till samma ställe och man tittar på varandra och skapar aktiviteter i fysisk form. Nu behöver vi bygga kultur i nya kanaler, nya format och vi behöver ha nya beteenden som vi kan visa upp.
    – Kultur består av summan av en massa beteenden. Vi beter oss massvis oavsett om vi jobbar hybrid, virtuellt, digitalt eller på ett kontor. Jag tror att nu tycker många företagsledare, chefer och medarbetare att det är svårare att bygga kultur i en digital plattform – för att vi är ganska ovana. Men man får komma ihåg att vi övade en del under pandemin, för då var det bara digitalt och vi byggde kultur då också. Blickar vi mot 2030-talet så kommer det här sitta i ryggmärgen – då kommer vi ha övat och lärt oss. De som inte gör det kommer få många och stora problem.

    Hur kan företag bli bättre på det?

    – Jag tror att det finns en del generationsskillnader i hur man angriper att bygga kultur i digitala kanaler. Vi ska komma ihåg att de yngre generationer som varit digitala från början, de har aldrig levt i en tillvaro där allting är analogt. Det finns bolag där den yngre generationen har en övervikt. Som organisation kan man titta lite mer på dem och fråga sig vad som gör dessa företag framgångsrika? Vi vet att det funnits bolag i årtionden som jobbat bara på distans, byggt kultur bara på distans. Vi ska komma ihåg att de som är duktiga på hybrid, de är i regel väldigt duktiga på helt distansarbete för det ställer krav på att tänka igenom saker som man inte behöver tänka på när man sitter på ett kontor.

    Vad har du för råd till företag som vill förbereda sig inför arbetslivets förändringar de kommande åren?

    – Vi behöver titta på och förstå trenderna, mycket mer än vad många hinner och kanske orkar göra. Och när vi gör det behöver vi värdera hur snabbt trenden utvecklas och inte huruvida den är bra eller dålig.

     

    Den 5 december publicerar Sodexo sin kommande rapport "Det flexibla och individualiserade arbetslivet 2030 – utopi eller dystopi?" Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för en uppdatering när rapporten publicerats: Registrera dig här >

    Så här kan du nå oss Öppen delning och andra åtgärder