Spre o economie mai umana

Michel Landel OECD

 

Cum lumea continua sa fie supusa unui proces de transformare profunda, a venit timpul   sa regandim modelele noastre traditionale de crestere. Provocarea, atat pentru societate cat si pentru comunitatea de afaceri, este una si aceeasi: putem identifica noi resurse pentru a stimula o crestere  care este mai armonioasa si mai concentrat pe nevoile oamenilor? In calitate de CEO al Sodexo, am toate motivele sa cred ca putem. In ultimii 50 de ani grupul nostru a crescut prin  faptul ca oamenii au fost chiar chiar in centrul modelului nostru de afaceri, a organizatiei noastre, precum si in relatiile pe care le avem cu comunitatea.


Sodexo s-a nascut avand convingerea ca progresul economic si progresul uman converg atunci cand calitatea vietii oamenilor este esentiala pentru companii si societate.
Imbunatatirea calitatii vietii este afacerea noastra si misiunea noastra de baza. Astazi Sodexo ofera mai mult de 100 de servicii diferite pentru imbunatatirea calitatii vietii, are mai mult de 420.000 de angajati, si serveste 75 de milioane de consumatori in 80 de tari. Noi lucram in cladiri de birouri, spitale si scoli, universitati si penitenciare, in locatii indepartate si cu persoane fizice chiar in casele lor. Suntem o companie de oameni in slujba altor persoane. Acesta este modul in care cream valoare, pentru compania noastra si pentru clientii nostri.


Convingerile noastre sunt din ce in ce mai mult impartasite de catre factorii de decizie economici: 66% dintre liderii de afaceri sunt complet convinsi de importanta calitatii vietii si 57% recunosc impactul semnificativ asupra performantei unei organizatii.


Aceasta viziune a unei economii centrate pe oameni guverneaza practicile interne ale Sodexo si relatiile noastre cu comunitatile in care ne desfasuram activitatea.


Fiind "o companie de oameni in serviciul altor oameni", ne-am angajat, in primul rand, sa fim un angajator model. Suntem al 18-lea cel mai mare angajator din lume si operatiunile Sodexo au un impact major asupra economiilor locale. In primul rand, pentru ca a avea un loc de munca inseamna mai mult decat a primi un salariu. Inseamna dobandirea unui statut si o contributie semnificativa in societate. Inseamna sa fii mandru ca poti sprijini anumite familiia. Inseamna sa fii capabil sa iti permiti costurile unui tratament medical si sa trimiti copii la scoala. Inseamna extinderea gamei de oportunitati atat pentru angajati, cat si pentru cei dragi. Asigurand cel mai larg acces la angajare, oferind locuri de munca stabile pentru 420.000 de persoane, oferind instruire pentru a-i ajuta se dezvolte profesional-Sodexo demonstreaza nu numai modul in care angajatii sunt, desigur, esentiali pentru dezvoltarea companiei, ci si modul in care acestia contribuie in cele din urma la dezvoltarea durabila a economiilor locale.

Lantul de furnizori  responsabili


Contributia Sodexo la economiile locale merge chiar mai departe si as dori sa mentionez o initiativa care  mi se pare deosebit de convingatoare: programul nostru de Incluziune a Lantului de Furnizori. 


OCDE, care a incheiat un parteneriat cu Sodexo, inca din anul 2013 pentru a promova calitatea vietii ca un factor cheie al dezvoltarii, a aratat intr-un studiu realizat la nivel mondial, ca intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) reprezinta 60-70% din PIB si 70- 90% din totalul locurilor de munca. La Sodexo, avem convingerea de mult timp ca astfel de afaceri pot juca un rol crucial in crearea de locuri de munca si dezvoltarea economiilor locale. Am lucrat intotdeauna cu furnizori locali, dar din  2013 am mers chiar mai departe si, prin programul nostru de Incluziune a Lantului de Furnizori, ne-am consolidat angajamentul nostru de a desfasura actiuni eficiente si masurabile pentru a asigura sustenabilitatea.


Programul nostru de Incluziune a Lantului de Furnizori stabileste liniile directoare ale procesului de achizitii. Scopul este acela de a incuraja entitatile Sodexo sa includa cat mai multe IMM-uri printre furnizorii lor pana in 2020 si sa permita acestor furnizori accesul la instruire pentru a-I ajuta sa stimuleze calitatea serviciilor si competitivitatea acestora. Programul de Incluziune a Lantului de Furnizori a fost deja implementat in 32 de tari in care Sodexo este prezenta. Cu indicatori de performanta pentru monitorizarea progresului, Programul de Incluziune a Lantului de Furnizori aduce beneficii organizatiilor   diverse din intreaga lume – de la companii mici de intretinere din SUA, la ferme  co-operative in Angola si fermierii de legume organice din Franta.
Sodexo si-a asumat un angajament  deosebit fata de diversitate, si am ales sa sprijinim IMM-urile care au un istoric exemplar privind diversitatea si incluziunea. In America de Nord, de exemplu, lucram cu 3500 de IMM-uri care promoveaza diversitatea si am fost nominalizati pentru angajamentul nostru de a lucra cu companii gestionate de persoane cu dizabilitati.


Programul urmareste, de asemenea sa prioritizeze achizitiile de la companii conduse de persoane din grupurile minoritare si din grupuri de populatii de risc. Am lucrat alaturi ONG-uri din comunitatile izolate din Peru, precum si cu populatiile indigene din Australia si Canada. Am infiintat, de exemplu, programe de formare pentru a ajuta micii producatori din Peru sa atinga standardele internationale. Furnizorii care urmeaza aceste sesiuni de formare devin certificate, devenind astfel o  referinta atat pentru Sodexo, cat si pentru alti cumparatori, oferindu-le posibilitatea de a-si extinde cota de piata potentiala.


In timpul ultimei conferinte anuale Clinton Global Initiative am anuntat un alt punct de referinta al Programului de Incluziune a Lantului de Furnizori: pana in 2017, Sodexo va investi 1 miliard dolari in  5.000 de IMM-uri, dintre care 1500  conduse de femei. Acest angajament ar trebui sa conduca la crearea de mai mult de 250.000 de locuri de munca pe parcursul urmatorilor trei ani.


IMM-urile create de femei  sunt principalele candidate pentru aceasta initiativa. De la inceputul Programului de Incluziune a Lantului de Furnizori, 16 entitati au pus in aplicare initiative specifice cu privire la acest tip de companii. Miza este mult mai mare: doar o treime dintre IMM-urile din lume sunt de fapt conduse de femei. Cu o mica diferenta variind de la o tara la alta, exista un potential considerabil de crestere, si actiunile anuntate de Sodexo in timpul conferintei Clinton Global Initiative au menirea sa consolideze acest potential. Vom lucra cu WEConnect, o asociatie internationala care identifica, instruieste si certifica companiile detinute de femei in Australia, Canada, Chile, India, Peru si Marea Britanie.


Sunt absolut convins ca introducerea oamenilor in centrul strategiei de afaceri este singura modalitate de a crea valoare durabila. Inovatia, strategia  financiara-  sunt inutile daca acestea nu sunt, de asemenea, sustinute de o viziune pe termen lung a modului in care trebuie sa contribuie la progresul global al comunitatilor locale si al societatile in care ne desfasuram activitatea.

Michel Landel, Sodexo CEO.

Parteneriatul Sodexo OCDE

Sodexo si organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a anuntat pe data de 27 mai parteneriatul ambitios incheiat pe durata a 3 ani pentru a promova Calitatea vietii ca un actor de dezvoltare si progres al societatii. 

OECD Forum 2013
Sodexo a fost sponsorul evenimentului OECD Forum, eveniment anual privind lansarea unor noi abordari referitoare la calitatea vietii, care a luat loc la Paris intre 28-29 mai 2013.