Food en FM verbindt

Published on : 10-3-24
  • Voeding en facilitaire dienstverlening als verbindende factor bij Brainport Industries Campus (BIC). De beste ideeën ontstaan tijdens een ontspannen lunch of een gezellige borrel. Eten is een verbindende factor en daarmee een belangrijk onderdeel van het ecosysteem op de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

    Een snel broodje onderweg, een uitgebreide lunch tijdens een bespreking, een gezellige borrel of een taartje om successen te vieren: voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Zeker voor zakelijke gebeurtenissen. Daarom zetten Brainport Industries Campus (BIC) en Sodexo in Eindhoven in op ‘de catering van de toekomst’. 

    Op BIC komen high tech maakbedrijven samen
    Ruim vijftig ondernemers huren hier kantoorruimte, maar ook onderwijsinstellingen, productieomgevingen en complete fabriekshallen worden gefaciliteerd. Het is niet altijd even eenvoudig om voor een locatie als BIC passende catering te verzorgen. Er werken veel verschillende mensen met diverse achtergronden, van studenten tot ceo’s. Sodexo heeft de afgelopen vijf jaar – zolang BIC bestaat - hard gewerkt aan de kwaliteit en de continuïteit van de dienstverlening. 

    Sodexo verzorgt voor BIC de facilitaire dienstverlening, zoals schoonmaak, beveiliging, afvalverwerking, ongediertebestrijding, groenvoorziening, vending en catering. Erik Veurink, directeur van BIC: “We werken hard aan het bouwen van een sterke community. Dit doen we door toevallige ontmoetingen te stimuleren. Daarbij zijn faciliteiten zoals een gedeelde ruimte en catering erg belangrijk.” Zo speelt Sodexo een belangrijke rol in het faciliteren van het ecosysteem en de innovaties die hieruit voortkomen. “Onze services zijn daar op ingericht. Eten en drinken verbindt mensen, draagt bij aan de creativiteit en helpt om samenwerking en innovatie tot stand te brengen”, stelt Teun Broerse,  account lead bij Sodexo. 

    2024_03_sodexo nl_bic_i.jpg

    Gezond én lekker
    Gezond eten is vandaag de dag een belangrijk uitgangspunt bij alle werkgevers en opleiders. “Wij willen mensen helpen om gezonde keuzes te maken zonder betutteling. Gezonde voeding zit namelijk grotendeels in het vinden van een juiste balans. Af en toe een frietje of een broodje kroket moet kunnen, als er ook maar gezonde maaltijden met veel groente en fruit tegenover staan. Daarom bieden we een breed assortiment met verse ingrediënten en verleiden we gasten om hiervoor te kiezen”, stelt Broerse. 

    Voedselverspilling tegengaan
    Daarnaast is duurzamer voedsel, zoals meer plantaardige maaltijden, een belangrijk thema. “Ook dit willen we niet opleggen. We promoten duurzame maaltijden wel door ervoor te zorgen dat het bovenal smaakvol is.” Sodexo blijft zich ontwikkelen en vernieuwen. Broerse: “We voeren steeds verbeteringen door, bijvoorbeeld met aanpassingen in het assortiment of door de routing in het uitgiftegebied zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van gebruikers. De ontwikkelingen op het gebied van duurzame maaltijden gaan razendsnel en daar laten we ook de gasten van BIC van profiteren.” Sodexo is bij BIC onlangs gestart met een nieuw initiatief - genaamd Waste Watch - om voedselverspilling tegen te gaan. Het afval wordt elke dag gewogen om precies in kaart te brengen waar de afvalstroom beperkt kunnen worden. “De koks letten hier heel goed op. Zij proberen zo min mogelijk weg te gooien door restproducten te verwerken in nieuwe gerechten en snijverliezen te reduceren. Door de data te analyseren kunnen we gericht maatregelen nemen”, zegt Broerse. 

    Ontmoeten en inspireren
    De afgelopen vijf jaar is BIC steeds verder gegroeid en inmiddels is er een hechte community ontstaan van verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden die op regelmatige basis samenwerken. De ontwikkeling van de dienstverlening kende de nodige uitdagingen. “Twee jaar na de start van BIC kregen we te maken met corona. Mensen moesten zo veel mogelijk thuiswerken en kwamen alleen naar de locatie als dat echt niet anders kon”, zegt Veurink. Dat heeft volgens hem veel impact op de manier waarop kantoorruimte wordt gebruikt. “BIC is geen locatie meer waar iedereen tussen 9 en 5 aan een bureau zit. Het is een ontmoetingsplek om te overleggen met collega’s en een plek om inspiratie op te doen. Dat proberen we hier nog meer te faciliteren.”

    Veurink en Broerse kijken positief terug op de afgelopen vijf jaar. “We hebben samen de nodige uitdagingen gekend. De leerpunten nemen we mee om een nog betere en gezondere toekomst te creëren”, zegt Veurink. Waar willen zij de komende tijd naartoe werken? “We zien dat steeds meer bedrijven externe trainingsfaciliteiten opzetten, locaties als BIC zijn daar erg geschikt voor. Bij dergelijke ontwikkelingen willen we zo goed mogelijk aansluiten door de food en hospitality services aan te passen aan de laatste trends. Horeca beleving, gepersonaliseerde voeding, flexibiliteit, duurzaamheid en nog meer gemak voor de individuele gast staan daarin centraal”, aldus Broerse. 

    Aansluiten bij de behoeften van de bewoners en bezoekers is voor BIC ook een belangrijk uitgangspunt. “We willen ervoor zorgen dat mensen zich welkom voelen en we zoeken naar mogelijkheden om meer publiek aan te trekken, bijvoorbeeld door de horecagelegenheden ook ’s avonds open te stellen.”