Tiina Yrjölä

Hyvää ravitsemusta – vastuullisesti

Tiina Yrjölä
Kirjoittajasta Tiina Yrjölä
Published on : 2.10.2023
  • Ruoka – tuo ihana, tunteita herättävä aihe. Jokainen meistä varmasti tietää hyvän ravitsemuksen ja hyvinvoinnin kulmakivet: monipuolisuus, riittävyyys, laadukkuus, hyvä riittävä uni ja liikunta. Mutta sitten iskee arki kiireineen ja haasteineen.

    Kaupasta tuli ostettua muutakin kuin kokojyväleipää, hedelmiä, vihanneksia ja kalaa. Toteutuneet ateriat ovat välillä kaikkea muuta kuin ravitsemussuosituksien ja hyvinvointiblogien esittelemiä smoothieita, tuorepuuroa tai kasvispainotteisia aterioita. 

    Hyvä ravitsemus on tietysti kokonaisuus ja arjessa pienten valintojen tekemistä, kauppaostosten suunnittelua ja viikon aterioiden pohtimista lautasmallin kautta. Kun aterioilla on puolet kasviksia ja hedelmiä, neljäsosa laadukasta proteiinia ja toinen neljäsosa hiilihydraattia sekä ripaus kasvirasvaa, ollaan jo hyvän ravitsemuksen lähteellä. Itse olen opetellut nauttimaan uudenlaisen aamupalan kesän aikana: kaurapuuroa, pellavarouhetta, nokare kasvirasvaa, marjoja tai hedelmiä ja hieman jugurttia päälle. Ainakin vatsani tykkää.

    Minulle on tärkeää, että hyvä ravitsemus ei tarkoita jatkuvaa dieettiä tai tiukkaa valvontaa, vaan sen tulee olla mukava ja joustava osa jokapäiväistä elämää. Siihen kuuluu arjen keskelle mielihyvää tuottavia aterioita – toivottavasti hyvässä seurassa kotona tai työpaikalla – jolloin mielikin saa jaksamisen eväitä.

    Työpaikkaruokailun salaattipöydät toivat kasvikset suomalaisten aterioihin

    Tiesitkö, että modernin työpaikkaruokailun lähtökohtana voidaan pitää Työterveyslaitoksen vuonna 1971 antamaa suositusta toimipaikkaruokailusta? Sen myötä suomalaiset oppivat syömään salaattia, kun salaattipöydät tulivat henkilöstöravintoloihin. Nykyään hyvä ja laadukas salaattipöytä onkin henkilöstöravintolan sisäänvetotuote.

    Asiakas voi helposti kerätä lautasmallin mukaisen aterian aloittamalla salaattipöydästä ja valitsemalla lämpimäksi ruuaksi kala-, kasvis- tai lihavaihtoehdon. Asiakkaiden kiinnostus aterioiden sisältöä kohtaan on tuonut ravintoloihin aterioiden tuotesisältötiedot, vastuullisuusmerkinnät ja erityisruokavaliomerkinnät.

    Kohti vastuullista ravitsemusta

    Ruokavalintamme eivät ole tärkeitä vain ihmisten, vaan myös planeetan hyvinvoinnin kannalta. Valitsemalla esimerkiksi enemmän kasviksia ja marjoja sekä vähentämällä lihan kulutusta voimme pienentää hiilijalanjälkeämme samalla, kun parannamme omaa terveyttämme. Vastuullisuuden kannalta keskeisiä tekijöitä ovat kasvisruuan osuuden lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen.

    Näin ollen hyvä ravitsemus, hyvinvointi ja vastuullisuus ovat sidoksissa toisiinsa. Hyvän ravitsemuksen tavoittelu onkin paljon enemmän kuin vain terveellisen ruuan valinta – se on päivittäisten valintojen tekemistä, jotka edistävät sekä omaa että ympäristön hyvinvointia.

    Meillä Sodexolla on ilo tarjota hyvinvointia edistävää ja vastuullista ruokaa päivittäin. Aterioiden suunnittelun pohjana ovat ravitsemussuositukset, ja niiden vastuullisuus toteutuu niin raaka-aineiden valinnassa kuin niiden käytössäkin. Ravintoloistamme löydät vastuullisen, CO2-merkityn ateriavaihtoehdon, jonka hiilijalanjälki on korkeintaan 0,5 kg CO2e/lounas. Future50 puolestaan on ateriakokonaisuutemme, jonka raaka-ainevalinoilla tuetaan luonnon monimuotoisuutta. Eväät hyvän aamun aloitukseen löytyy puolestaan uudesta vitamiinibaaristamme, jossa on tarjolla päivittäin eri tuotteita jaoteltuna vitamiiniryhmiin.  

    Tervetuloa tekemään hyvää itsellesi ja ympäristölle!

     

    Yhteystiedot > Avaa jakaminen ja muut toiminnot