De toekomst van werk: 6 opvallende inzichten

De toekomst van werk: 6 opvallende inzichten
De toekomst van werk: 6 opvallende inzichten

De toekomst van werk: 6 opvallende inzichten

Afgelopen maart vond de Global RE & FM Summit plaats met het thema: ‘Happy & connected in an attractive workplace’. Dit event speciaal voor Real Estate & FM beslissers met een internationaal werkgebied werd georganiseerd door Hospitality Group, Edge, CBRE en Sodexo in het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Deelnemers hoorden topsprekers als Philip Ross (Unwork), Guy van Liemt, Kay Sargant (HOK), Stuart Finnie (Unispace) en Marnix Malie (Booking.com) en gingen met elkaar in gesprek over de laatste inzichten en eigen ervaringen rondom de toekomst van werk. Ook kregen de deelnemers verschillende vragen voorgelegd. De 5 belangrijkste take-outs op een rij. 

1. RE & FM heeft 4 grote uitdagingen
In het RE& FM domein zijn de belangrijkste uitdagingen: duurzaamheid, talent aantrekken, de lage bezettingsgraden van kantoren en het organiseren van flexibiliteit in de gebouwen, de werkplekinrichting en de dienstverlening. Dit komt overigens aardig overeen met de belangrijkste trends die werden gerapporteerd in het Facility & Workplace onderzoek van FMN. 

2. Happy medewerkers helpen de organisatie verder
Gelukkige medewerkers zijn gezonder, vitaler en productiever, nieuwsgieriger, meer betrokken, flexibeler en meer bereid tot samenwerken. Hoe stuur je als organisatie op werkgeluk? Door o.a. te zorgen voor betekenisvol werk, veiligheid en zekerheid, groeimogelijkheden, autonomie en verantwoordelijkheid, beloning en erkenning, effectief leiderschap, behapbare werkdruk, en door een werkplek én werkomgeving te bieden die dit alles faciliteert.

3. 90% werkt hybride
Van de aanwezige bedrijven hanteert meer dan 90% een hybride werkmodel waarbij medewerkers zelf kiezen waar zij werken. De overige 10 procent volgt een beleid van ‘kantoor eerst’, of alleen kantoor. Bij geen van de bedrijven wordt alleen op afstand gewerkt. 

FM Summit

4. Goede employee experience leidt tot sterke bedrijfscultuur
Standaard werkomgevingen voldoen niet langer. Hybride werken leidt ertoe dat er meer verschillende behoeften ontstaan als het gaat om de werkplek. Concentratieplekken, ontmoetingsruimtes, creatieve ruimtes, plekken om met je team af te spreken etcetera. Meer dan 85% gelooft dat fysieke aanwezigheid op kantoor nodig is om een sterke bedrijfscultuur te bouwen. En als het gaat om het behouden of aantrekken van talent, dan zijn employee experience, variatie in werkplekken en de mogelijkheid om hybride te werken de belangrijkste usp’s.  

5. Data: alleen zinvol als je vooraf je doel bepaalt
Technologie en data worden op dit moment met name ingezet om gebouwbezetting te analyseren, behoefte aan m2 te voorspellen en om energiegebruik te monitoren. Data en technologie worden nog beperkt ingezet om employee experience te analyseren of de capaciteit rondom de inzet services in te plannen. 

6. Verras talent met superervaringen
Om talent te behouden en aan te trekken creëren sommige organisatie superervaringen. Salesforce en Lego bijvoorbeeld doen dit succesvol door in hun kantoren meer en meer de link met natuur te leggen, hardloop- of natuurpaden te faciliteren en hotelkamers in hun kantoor, yogaruimtes, sportruimtes en kookworkshops aan te bieden. 

Wil je meer weten? Neem contact op