Olemme mukana tänään Helsingissä alkavassa kokeilussa, jossa ravintoloidemme lounaalta ylijäänyttä ruokaa lahjoitetaan ruoka-apuun. Ruuat noutaa Helsingin hävikkiruokaterminaali Stadin safka ja jakaa ne eteenpäin ruoka-aputoimijoille.

Maailman kasvihuonepäästöistä noin kolmasosa on peräisin ruokajärjestelmästä. Me Sodexolla teemme tiivistä yhteistyötä sidosryhmiemme kanssa keventääksemme ympäristöjalanjälkeämme ja pyrimme minimoimaan ruuastamme syntyvän ympäristökuormituksen monella eri tasolla. Yksi tärkeimmistä keinoista on hävikin vähentäminen, ja Better Tomorrow 2025 -tiekarttamme yhtenä maailmanlaajuisena tavoitteenamme onkin puolittaa synnyttämämme ruokahävikin määrä vuosien 2017 ja 2025 välillä. 

Osaltaan tätä tavoitetta tukee tänään Helsingissä alkava hävikkiruokakokeilu, jossa Stadin safka toimittaa lounasravintoloistamme ylijäänyttä ruokaa kokeilussa mukana oleville toimijoille. 

Toimipaikoistamme mukana ovat Stadin AO TK23, Stadin AO Vilppulantie, Stadin AO Kullervonkatu, Helsingin Eurooppalainen koulu sekä Helsingin yliopiston päärakennus. 

– Olemme todella innostuneita ja mielissämme siitä, että pääsemme mukaan tähän kokeiluun. Sodexo on sitoutunut kestävään kehitykseen ja on hienoa, että voimme yhdessä muiden toimijoiden kanssa edistää ruokahävikin vähentämistä ja samalla lisätä ruoka-apua Helsingissä. Toivomme, että tämä kokeilu toimii esimerkkinä muille ravintoloille ja innostaa heitä liittymään lahjoittajien joukkoon, toteaa Sodexon asiakkuuspäällikkö Ann-Marjaana Holmberg.

Kokeilua koordinoiva hävikkiruokaterminaali Stadin safka noutaa ravintoloidemme linjastoilta ylijääneen, jäähdytetyn ruuan seuraavana aamuna ja kuljettaa sen eteenpäin kokeilussa mukana oleville ruoka-aputoimijoille. Toimijat lämmittävät ruuan ja tarjoavat sen kävijöilleen paikan päällä nautittavana ateriana.

– Stadin safka toimittaa helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille pääasiassa kauppojen, tukkujen ja elintarviketeollisuuden lahjoittamia hävikkielintarvikkeita. Olemme iloisia, että kokeilun myötä lahjoittajien joukkoon saadaan myös ravintoloita ja pääsemme laajentamaan toimintaa myös valmiiseen ruokaan, sanoo Stadin safkan toiminnasta vastaava ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä

Kokeilu kestää kevään loppuun ja tuloksia arvioidaan sen jälkeen. Kokeilua voidaan myöhemmin laajentaa, jos se osoittautuu toimivaksi ja resurssit riittävät. Kokeilun tavoitteena on kehittää toimintamalli, joka helpottaa myös muiden ravintoloiden lahjoittamista.

Kokeilu tukee Helsingin kaupungin tavoitetta puolittaa ruokahävikin määrä vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ruokapalvelujen tuottajat työskentelevät ahkerasti tavoitteen saavuttamiseksi. Huhtikuussa 2023 alkanut Food waste ecosystem -hanke tukee tätä työtä muun muassa ruokahävikin vähentämiseen ja hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyvien työpajojen ja kokeilujen kautta.

Lisätiedot:

Ann-Marjaana Holmberg
Asiakkuuspäällikkö, Sodexo
ann-marjaana.holmberg@sodexo.com

Anni Heinälä
Ruoka-aputoiminnan päällikkö, Stadin safka
anni.heinala@hel.fi

 

Back to the list
Yhteystiedot > Avaa jakaminen ja muut toiminnot